Необичаен зелен метеор наскоро се взриви в небето над Австралия, като

...
Необичаен зелен метеор наскоро се взриви в небето над Австралия, като
Коментари Харесай

Рядко зелено огнено кълбо избухна в небето над Австралия

Необичаен зелен метеор неотдавна се взриви в небето над Австралия, като провокира ярка мълния, която се виждаше на километри, и мощен гърмеж, който зашемети локалните поданици долу.

Камерите на летище " Кернс " в Куинсланд снимаха видео на експлодиращия метеор, прочут като болид, в 21:22 ч. локално време на 20 май. На видеоматериала, качен на страницата на летището във Фейсбук, се вижда по какъв начин първична зелена мълния осветява нощното небе преди вторична бяла мълния. 

Допълнителни фрагменти, снимани със смарт телефони, автомобилни камери и охранителни камери, демонстрират, че светкавицата е била забележима чак до Нормантън, който се намира на към 370 благи (600 км) западно от Кернс, оповестява The Guardian. Звукът от детонацията се е чул най-ясно над град Кройдън, който се намира на към 60 благи (100 км) източно от Нормантън, което допуска, че метеорът е експлодирал някъде над главата. 

This meteor looks like a fire ball in the sky near Cairns, Australia
— Andy Vermaut (@AndyVermaut)
Космическият камък евентуално е бил много дребен, с диаметър сред 1,6 и 3,2 фута (0,5 и 1 метър), и може да се е движил със скорост до 150 000 км/ч (93 000 благи в час), споделя Брад Тъкър, астрофизик от Австралийския народен университет в Канбера, пред The Guardian. Всички фрагменти, които са се разрушили на Земята, евентуално са били доста дребни и евентуално са били към момента замръзнали, добави той.

Според Американското метеорно общество болидите са метеори, които се взривяват в земната атмосфера вследствие на струпване на търкане , което в последна сметка кара галактическите скали да се разбият незабавно с задоволителна мощ, с цел да провокират звуков взрив. 



Метеорът " всъщност прави скок в корема ", споделя Тъкър. " Триенето се натрупва и провокира това светене, а по-късно доближава точката на строшаване, което провокира голямата мълния и звуковия взрив. "  

Повечето болиди излъчват бяла или жълта светлина, когато експлодират. Необичайната зелена мълния на астероида, който се взриви над Кройдън, е породена от високата централизация на метали като желязо и никел в астероида - сподели Тъкър. 

Подобна зелена светлина могат да излъчват и метеоритите " огнено кълбо ", които са извънредно ярки астероиди, които се разпадат в земната атмосфера, само че не експлодират със същата активност. През август 2022 година зелено огнено кълбо е видяно над Нова Зеландия, а през ноември 2022 година друго такова се разрушава в езерото Онтарио. 

This meteor looks like a fire ball in the sky near Cairns, Australia -
— Trending News (@trendingnews911)
Болидите се появяват в земната атмосфера относително постоянно. Между юли 2017 година и януари 2022 година астрономите са разкрили към 3000 болида, съгласно данни на Обсерваторията на Земята на НАСА. Но наблюдаващите на земята стават очевидци единствено на няколко от тези гърмежи всяка година, защото множеството от детонациите се случват надалеч от обитаеми места или над океана. 

През август 2022 година хората в Юта бяха шокирани от мощна детонация от хипотетичен болид, който евентуално е произтекъл от метеоритния дъжд Персеиди.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР